Reklama
  • Środa, 23 lipca 2014 (13:05)

    Placki ziemniaczane z szynką

•Ziemniaczane: do kg tłuczonych ziemniaków wbij 2 jajka, wsyp sól, pieprz i ok. 1/2 szklanki mąki (możesz też dodać ulubione zioła). Zagnieć ciasto.

Do ciasta ziemniaczanego wgnieć 4 plasterki drobno pokrojonej gotowanej szynki.

Odrywaj niewielkie porcje i formuj rękami okrągłe placuszki. Smaż z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Odstaw w ciepłe miejsce. 4 serki pleśniowe typu camembert (po 10 dag) poprzekrawaj w poprzek. Układaj w piramidki na zmianę placki i plastry sera.

Reklama

Górę udekoruj szynką pokrojoną w cieniutkie paseczki. Podawaj z sałatką z rukoli doprawioną sosem winegret.

Więcej na temat:placki ziemniaczane | placki

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.