Reklama
  • Środa, 23 lipca 2014 (13:05)

    Placki ziemniaczane z szynką

•Ziemniaczane: do kg tłuczonych ziemniaków wbij 2 jajka, wsyp sól, pieprz i ok. 1/2 szklanki mąki (możesz też dodać ulubione zioła). Zagnieć ciasto.

Do ciasta ziemniaczanego wgnieć 4 plasterki drobno pokrojonej gotowanej szynki.

Odrywaj niewielkie porcje i formuj rękami okrągłe placuszki. Smaż z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Odstaw w ciepłe miejsce. 4 serki pleśniowe typu camembert (po 10 dag) poprzekrawaj w poprzek. Układaj w piramidki na zmianę placki i plastry sera.

Reklama

Górę udekoruj szynką pokrojoną w cieniutkie paseczki. Podawaj z sałatką z rukoli doprawioną sosem winegret.

Więcej na temat:placki ziemniaczane | placki

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.