Reklama
  • Czwartek, 2 marca (14:00)

    Placek z kozim serem

Składniki: 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 300 g mąki, sól, 3 łyżki oleju, pieprz, 0,5 kg czerwonej cebuli, 6-8 gałązek tymianku, 150 g gęstej kwaśnej śmietany, 200 g koziego sera.

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

1. Drożdże wkruszyć do kubeczka. Dodać cukier. Rozetrzeć na gładko. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać około 1/4 łyżeczki soli. Wlać olej i około 175 ml ciepłej wody. Dołożyć drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Reklama

Odstawić je pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Nieco tymianku odłożyć do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki. Wyrośnięte ciasto zagnieść i cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką.

3. Placek ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować kwaśną śmietaną, posypać cebulą. Poprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć pokruszony kozi ser. Posypać listkami tymianku.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piec 10-12 minut. Przed podaniem placek pokroić na duże porcje i udekorować odłożonym tymiankiem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 3 pory, 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, 1 strąk czerwonej papryki, 50 g czarnych oliwek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.