Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (13:49)

    Pizza calzone

Ma kształt pieroga. Wygodna do zabrania w plener.

Ciasto: 3 dag drożdży, po łyżce cukru i soli, 6 łyżek oleju, ok. 1 kg mąki. Sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 2 ząbki czosnku, pieprz, oregano, bazylia. Ponadto: po ok. 25 dag pieczarek, szynki i sera żółtego, cebula, jajko, olej

Przygotowanie: Ciasto: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj sól, cukier i olej, połącz, dodając mąkę. Odstaw na godzinę. Ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 8 części, rozwałkuj na okrągłe placki.

Reklama

Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę w kostkę, podduś na oleju. Przypraw. Szynkę pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce. Składniki sosu wymieszaj.

Każdy placek posmaruj sosem, ułóż pieczarki, szynkę, posyp serem i przyprawami. Placki złóż na pół, zlep. Pizze posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 min w 190°C.

Czas przygotowania: 65 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,90 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pizza | Pizza Calzone | ciasto | pieczarki | ciasta | pizzy

Zobacz również

  • ●600 g piersi z kurczaka ● 150 g sera feta ● czerwona papryka ● pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju ● 3 garście liści szpinaku ● sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie ● olej ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.