Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Pikantny śledzik z fasolką i jabłkiem

Składniki na 4 porcje: 40 dag filetów śledziowych, 2 cebule, oliwa, 30 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej, 1 czerwone jabłko, 1 chili, garść szpinaku, 1 cytryna, 10 dag sera typu rokpol, 50 ml bulionu, kiełki, pieprz.

czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 5,10 zł

Reklama

1 Filety osącz z zalewy. Jeśli są bardzo słone, wypłucz je lub namocz w wodzie, a następnie osusz i pokrój na nieduże kawałki. Cebule obierz, pokrój w talarki. Dodaj do śledzi.

2 Mrożoną zieloną fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem (nie rozmrażaj). Gotuj 8-10 minut tak, by pozostała lekko chrupiąca. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia oraz ostygnięcia. Potem przekrój każdy strąk na mniejsze kawałki i dodaj do śledzi z cebulą.

3 Jabłko opłucz, osusz, pozostaw ze skórką. Przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a potem pokrój połówki w cienkie półplasterki. Chili opłucz, wydrąż pestki, posiekaj.

4 Opłucz i osusz na sicie garść liści szpinaku (baby). Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski ze śledziami, skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, oprósz pieprzem i przemieszaj.

5 Ser typu rokpol (z niebieską pleśnią) rozetrzyj w miseczce razem z 2 łyżkami oliwy oraz zimnym bulionem. Dodaj sól i grubo utłuczony pieprz do smaku, wsyp 2-3 łyżki posiekanych kiełków. Całość starannie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej sałatkę śledziową.

Świat kobiety
Więcej na temat:ser | filety | MRO | z | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 1 duża kulka sera mozzarella w zalewie, 2 nieduże pomidory (najlepiej malinówki), ok. 1 łyżki pikantnego keczupu, spora garść świeżych listków bazylii, ok. 3–4 łyżki oliwy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.