Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:00)

    Pikantne muffinki z pomidorami

Składniki: 30 dag makaronu spaghetti, 1 mała cukinia, 4 połówki suszonych pomidorów marynowanych w oliwie, 10 dag żółtego sera (np. gouda albo ementaler), 1 gałązka oregano, 2 gałązki majeranku, 180 ml mleka, 3 jajka, 2 średnie pomidory, suszone zioła prowansalskie, sól, pieprz, tłuszcz do posmarowania formy.

Reklama

1. Makaron gotuj w posolonym wrzątku ok. 6-7 minut. W tym czasie cukinię oczyść, opłucz, odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Suszone pomidory potnij na kawałeczki, świeże – w plastry. Zioła opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek i posiekaj je.

2. Mleko wlej do miseczki. Wbij jajka. Wsyp posiekane zioła. Przypraw solą i pieprzem oraz szczyptą ziół prowansalskich. Dobrze roztrzep widelcem. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dokładnie osącz.

3. Formę na muffinki z 8 wgłębieniami po- smaruj tłuszczem. Dołeczki wyłóż papierowymi foremkami (dzięki temu makaronowe gniazdka będzie łatwiej wyjąć z formy).

4. Żółty ser grubo zetrzyj. Kawałeczki suszonych pomidorów wymieszaj z cukinią oraz makaronem. Nałóż do wgłębień w formie. Lekko dociśnij łyżką. Zalej mieszanką jajek oraz mleka. Przykryj plasterkami pomidorów. Posyp startym żółtym serem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piecz ok. 20 minut.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.