Reklama
  • Środa, 22 lutego (15:00)

    Pikantne francuskie muffinki

Skład na 10 sztuk: ● 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego ● pomidorki koktajlowe ● 100 g szalotki ● 4 jaja ● 200 ml mleka ● 10 plasterków szynki konserwowej ● 2 łyżki masła ● ząbek czosnku ● pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

1. Umyte pomidorki i szalotkę kroimy w plastry, a szynkę w nieduże kawałki.

2. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Formy do muffinek smarujemy masłem i dokładnie wykładamy ciastem, które powinno lekko wystawać po bokach.

Reklama

3. Jaja ubijamy na parze na puszystą masę. Łączymy z mlekiem. Dodajemy pokrojone pomidorki, szalotkę i szynkę, doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz dużą ilością pieprzu, delikatnie mieszamy. Powstałą masą wypełniamy formy do muffinek wyłożone ciastem francuskim. Pieczemy 20–25 minut w 180ºC.

4. Babeczki studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Układamy na dużym talerzu i podajemy jeszcze ciepłe lub na zimno.

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.