Reklama
  • Piątek, 5 kwietnia 2013 (15:03)

    Pikantne ciastka ze szparagami

Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego ● żółtko ● sól ● świeżo zmielony pieprz ● 10 dag zielonych szparagów ● 3 spore jajka ● 10 dag boczniaków (mogą być także pieczarki) ● 30 dag świeżego koziego sera twarogowego ● oliwa z oliwek lub olej roślinny, np. rzepakowy ● 2 łyżki masła ● 2 szalotki ● dowolna dekoracja (np. zioła).

Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto i wytnij z niego krążki. Podziel ilość krążków na 2 równe części i w jednej z nich wytnij w środku otworki. Wymieszaj żółtko z wodą i posmaruj nim wszystkie krążki.

Reklama

Połącz je w pary, nakładając na pełne te z otworkami i delikatnie dociśnij. Ułóż krążki na blasze, wstaw do piekarnika na 15 min, po czym odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Odetnij zdrewniałe końcówki od szparagów, oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz szalotki i posiekaj drobno. Rozgrzej 3 łyżki oliwy lub oleju i zeszklij szalotki.

Oprósz solą, pieprzem, po chwili dodaj szparagi. Smaż ok. 5 min, mieszając. Dodaj grzyby i smaż jeszcze ok. 7 min. W międzyczasie rozpuść masło na drugiej patelni i usmaż jajka na jajecznicę, dopraw solą.

Napełnij ostudzone krążki ciasta mieszanką szparagów, grzybów i jajecznicy. Na koniec posyp każdą porcję kawałkami serka koziego i podawaj udekorowane np. ziołami.

Nasza rada: krążki ciasta łatwo wytniesz czaszą koniakówki – ma ostre krawędzie i dobry rozmiar.

Świat kobiety
Więcej na temat:ciastka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 250 ml mleka, 1/3 szklanki mąki pszennej, 20 dag sera feta, 1 strąk czerwonej papryki, 2 średnie marchewki, mały kawałek pora, 1 pęczek szczypiorku, 30 dag kwaśnej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.