Reklama
  • Czwartek, 2 marca (14:00)

    Pikantne cebularze

Składniki: 400 g białej cebuli, 350 g czerwonej cebuli, 1 jabłko, 8 łyżek oleju słonecznikowego, 250 g kwaśnej śmietany, 1 żółtko, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 120 g żółtego sera, np. gouda, 300 g mąki, 150 g tłustego twarogu, 1 torebka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

1. Wszystkie cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kawałeczki. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać jabłka i smażyć przez chwilę. Odłożyć do wystudzenia.

2. Śmietanę utrzeć z żółtkiem. Wsypać suszony majeranek, nieco soli i pieprzu. Pokruszony twaróg wsypać do większej miseczki. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko i pozostały olej. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego 16 małych placków.

Kolejno rozwałkować je na większe krążki. Krążki ułożyć na blachach wyłożonych pergaminem (zachować spore odstępy, bo placuszki w czasie pieczenia wyrosną). Posmarować śmietaną z żółtkiem.

Na każdym placuszku położyć porcję cebuli z jabłkiem. Posypać startym żółtym serem. Piec 20 minut w 200°C.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki czerwonego pesto, 8 plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, tymianek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.