Reklama
  • Środa, 6 listopada 2013 (15:00)

    Pieczarki nadziewane cukinią

Składniki: 4 duże pieczarki, 6 łyżek startej cukinii, cebula, 2 łyżki oleju, 2 trójkąciki topionego sera (ziołowego), plaster żółtego sera, 2 plastry cukinii, sól, pieprz, przyprawa do sałatek lub ulubiony sos sałatkowy

Przygotowanie: Pieczarki dokładnie umyj, osusz. Wykrój korzonki grzybów, zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łyżeczką wydrąż (częściowo) kapelusze grzybów, połącz z pokrojonymi nóżkami.

Cukinię odciśnij, aby usunąć nadmiar soku. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Podsmaż na oleju. Dodaj rozdrobnione grzyby oraz odciśniętą cukinię. Smaż, aż odparuje nadmiar wody, a farsz zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw, aby ostygł. Zimny farsz rozetrzyj na gładką masę z topionymi serkami.

Reklama

Przygotowanym nadzieniem napełnij kapelusze pieczarek. Plaster sera przekrój na 4 części. Kawałkiem sera nakryj pieczarki, na wierzch połóż plasterek cukinii. Posyp przyprawą do sałatek lub sosem sałatkowym (w proszku).

Ułóż na blasze posmarowanej olejem. Zapiekaj w piekarniku ok. 25 minut w temp. 180˚C. Podaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką.

Farsz możesz przygotować poprzedniego dnia. A przed samym podaniem na stół napełnij nim kapelusze, połóż żółty ser oraz cukinię i zapiecz.

Zamiast serka ziołowego możesz użyć śmietankowego. Ale wtedy wsyp do farszu trochę posiekanej natki, kolendry lub szczypiorku.

Izabela Nowak z Chomiąża

Takie jest życie
Więcej na temat:pieczarki | farsz

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji. ciasto: ok. 25 dag mąki pszennej, 1/2 szkl. mleka 3,2%, 4 jajka, 1-2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron, szczypta soli i białego pieprzu, olej; farsz: 1 pojedyncza... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.