Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:05)

    Pasztet z serem i pieczarkami

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag cielęciny, 20 dag świeżego boczku, po 10 dag cebuli, pieczarek, bułki tartej i łagodnego sera żółtego, 1 ugotowana marchewka,125 ml śmietany 18 proc., 250 ml bulionu, 2 jajka, masło, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz

Przygotowanie: ok. 130 minut.

Reklama

1. Cielęcinę i boczek pokroić, podsmażyć na patelni z dodatkiem łyżki masła, dodać obraną i drobno posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.

2. Dolać bulion, gotować, dusić do miękkości. Wystudzić, zemleć trzykrotnie w maszynce, wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej, śmietaną, jajkami i startym serem. Doprawić.

3. Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć bułką. 1/3 masy połączyć z pokrojoną marchewką, wyłożyć nią dno formy. Na to wyłożyć resztę masy, przykryć folią aluminiową i wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC.

Nasza rada

Zamiast pieczarek możesz dodać do pasztetu suszone grzyby. Dzień wcześniej je namocz w zimnej wodzie. Potem drobno posiekaj.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.