Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Pasztet z kaczki

Składniki: 1 duża kaczka, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielsk., 25 dag wątróbki kaczej, 2 czerstwe kajzerki, olej, 5 jajek, garść pistacji, sól, pieprz, gałka muszkat.

Reklama

16 porcji, czas ok. 240 min; porcja – 110 kcal, cena 1,90 zł.

1. Do garnka włóż poporcjowaną kaczkę, zalej ją wodą. Oczyść marchewki, pietruszki i kawałek selera. Dodaj do mięsa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Gotuj 90-120 min (warzywa wyjmij wcześniej). Usuń kości, odważ 1,5 kg mięsa.

2. Kilka kawałków z piersi pozostaw w całości, resztę zmiel dwukrotnie z warzywami. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj wątróbkę. Smaż, mieszając, 5 min. Zmiel dwukrotnie. Kajzerki namocz w wywarze z gotowania mięsa, odciśnij, przepuść przez maszynkę.

3. Mięso połącz z wątróbką, bułką, jajkami i pistacjami, wyrób. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet roz smaruj na prostokątnym kawałku pergaminu. Z boku rozłóż kawałki piersi. Zwiń całość, formując roladę. Ułóż w podłużnej formie. Piecz ok. 75 minut w temp. 180 st.

Dobra rada

Prócz pistacji do pasztetu możesz dodać suszoną żurawinę.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.