Reklama
  • Czwartek, 19 listopada 2015 (11:00)

    Pasztet z brokułami i cukinią

Składniki na ok. 12 porcji: 2 średnie brokuły, 2 cukinie, 1 por, 3-4 średnie ziemniaki, 1 mała pietruszka, 3 jajka, 1-2 łyżki masła, 1-2 łyżeczki buł- ki tartej, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Umyte brokuły podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj ok. 10 minut. Włóż je na chwilę do miski z bardzo zimną wodą a następnie odsącz (dzięki temu zachowają apetyczny zielony kolor).

Ziemniaki oraz pietruszkę obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gdy wystygną, pokrój w kostkę. Cukinie umyj. Jedną sztukę ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie paski, drugą pokrój w talarki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, pokrój w półtalarki.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por i smaż ok. 5 min, cały czas mieszając. Następnie dodaj talarki cukinii, smaż kolejne 5 min. Gdy warzywa wystygną, przełóż je do miski, dodaj ziemniaki, pietruszkę oraz brokuły i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Dodaj jajka oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Podłużną foremkę wyłóż plastrami cukinii – tak, aby wystawały poza brzegi formy. Wyłóż masę i przykryj wystającymi paskami cukinii. Foremkę wstaw do większej foremki wypełnionej wrzącą wodą. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 190°C.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 90 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:pasztet | ziemniaki | z | brokuły | cukinie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 6 dużych ziemniaków ● słodka mielona papryka ● przyprawa do kurczaka ● oliwa ● sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.