Reklama
  • Środa, 9 marca (10:00)

    Paszteciki z karkówki

Składniki: 50 dag karkówki l cebula, łyżka smalcu, 2 ząbki czosnku, jajko, majeranek l ostra czerwona papryka, kminek, 2 szklanki mąki, 3 żółtka, sól , kostka margaryny

Przygotowanie:

Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami oraz szczyptą soli. Wyrób elastyczne ciasto. Mięso pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na smalcu. Następnie dodaj mięso i smaż ok. 10 minut. Dopraw solą i majerankiem.

Ciasto rozwałkuj i powycinaj krążki. Nałóż na nie po łyżce farszu, złóż na pół i zlep brzegi. Blachę przykryj pergaminem i ułóż pierogi. Posmaruj po wierzchu rozkłóconym jajkiem, posyp kminkiem i papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około pół godziny w temperaturze 200 °C, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • ● 250 g boczku lub bekonu ● cebula ● 375 g mąki ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szczypta soli ● 30 g sera parmezan (lub innego podobnego) ●łyżka świeżego rozmarynu ● 2 jajka ● 250 ml mleka ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.