Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Paszteciki mięsno-kapuściane we francuskim cieście

Składniki: 40 dag ciasta francuskiego • 40 dag żeberek wieprzowych • 30 dag kapusty kiszonej • 10 g suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu warzywnego • cebula • łyżka miodu • łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki kminku • żółtko do posmarowania • olej • sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Grzyby namaczam w wodzie na całą noc, po czym gotuję i drobno siekam.

Reklama

2 Żeberka nacieram marynatą z miodu wymieszanego z 2 łyżkami oleju, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na ok. 2 godz. Potem smażę je na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Zalewam bulionem i duszę ok. 40 minut. Mięso oddzielam od kości i kroję.

3 Posiekaną cebulę podsmażam na łyżce oleju, dodaję poszatkowaną kapustę, grzyby, kilka łyżek wody, połowę kminku, mięso, sól i pieprz. Duszę, aż woda wyparuje. Studzę.

4 Ciasto wałkuję na 2 prostokąty – wykładam na nie kapustę, zwijam w roladki. Wierzch dekoruję paskami ciasta, smaruję żółtkiem i posypuję kminkiem. Roladki układam na blasze z papierem. Piekę 20-25 min w 190°C. Upieczone kroję w plastry.

Przygotowanie 45 min • Porcja 225 kcal • Koszt porcji 1,20 zł • Przepis na ok. 30 szt.

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdań.

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 jajka, po 10 dag żółtego sera i szynki wieprzowej, 1 szklanka mrożonego groszku, po 5 dag kwaśnej śmietany i sera ricotta, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.