Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Panierowany biały ser

Składniki na 4 porcje: 1 kostka twardego białego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki mleka, 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej, 3pół szklanki bułki tartej, 1-2 pomidory, sól, pieprz, czosnek, olej, po kilka gałązek świeżych ziół.

Reklama

1 Biały ser wyjmij z opakowania, osącz z ewentualnej zalewy. Przekrój tak, by powstały cztery plastry. Oprósz je z dwóch stron solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.

2 Opłucz i osusz po kilka gałązek świeżych ziół (bazylii, tymianku, majeranku, estragonu lub innych). Oderwij listki z gałązek (lub otrzyj).

3 Jajko rozkłóć widelcem w głębokim talerzu. Dolej mleko, wymieszaj. wsyp posiekane listki ziół (część odłóż do dekoracji). Do drugiego naczynia wsyp pełnoziarnistą mąkę. Trzeci talerz lub miseczkę napełnij bułką tartą.

4 Do rondla lub patelni wlej kilka łyżek oleju, rozgrzej. Każdy plaster sera zanurzaj w jajku z mlekiem, obtaczaj w mące, ponownie zanurzaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na koniec panierkę lekko dociśnij.

5 Panierowane plastry białego sera wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor. Przełóż ostrożnie na drugą stronę, dosmaż.

6 Usmażone plastry sera osącz z nadmiaru tłuszczu na bibułce lub papierowym ręczniku kuchennym. Pomidory umyj, osusz, pokrój w plasterki. Podawaj do panierowanego sera. Gotowe danie dekoruj odłożonymi ziołami. Serwuj na gorąco.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.