Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Paluszki z bulgurem

Składniki: 40 dag kaszki bulgur, sól, pieprz, 60 dag marchewki, kumin, 12 dag migdałów, cynamon, 2 puszki cieciorki, 1 limonka, 50 dag pomidorów, natka, cebula, 75 dag mięsa mielonego, oliwa, jajko, koncentrat pomid., bułka tarta, mięta, olej

8 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 4,30 zł.

1. Bulgur zalej litrem wrzątku, posól. Gotuj ok. 7 minut, osącz i ostudź. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na 2 łyżkach oliwy. Dopraw kuminem. Migdały (w płatkach) zrumień na suchej patelni, pokrusz. Cieciorkę odlej z zalewy. Pomidory umyj, pokrój na kawałki.

Reklama

2. Przygotowane składniki sałatki wymieszaj z 5 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp pęczkiem posiekanej natki. Odstaw do lodówki.

3. Mięso mielone wymieszaj z obraną i posiekaną drobną cebulą. Dodaj jajko, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki bułki tartej oraz posiekane listki z 4 gałązek mięty. Masę starannie wyrób. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.

4. Z masy mięsnej formuj małe podłużne kotleciki. Smaż je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor. Na półmisku ułóż sałatkę, poobkładaj ją mięsnymi paluszkami. Do dania możesz podać sos tzatziki.

Danie będzie tańsze, jeśli zamiast konserwowej, użyjesz suszonej cieciorki. Szklankę suchych ziaren zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Gotuj bez dodatku soli ok. 90 min.

Dobra rada. Sałatka będzie atrakcyjnie wyglądać, jeśli użyjesz czerwonych oraz żółtych pomidorów.

Świat kobiety

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.