Pakieciki z cykorii

Środa, 6 stycznia 2016 (08:00)

Składniki: 8 dużych liści czerwonej cykorii, 20 dag serka śmietankowego naturalnego, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki pestek słonecznika, 2–3 gałązki świeżej kolendry albo natki pietruszki, sól, biały pieprz.

Reklama

Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Kolendrę albo natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj. Liście cykorii opłucz, wytrzyj ściereczką.

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z serkiem oraz pestkami słonecznika. Domieszaj kolendrę albo natkę. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na każdym liściu cykorii połóż porcję farszu. Brzegi liści zawiń do środka, potem złóż w pakiecik. Owiń go mocną bawełnianą nitką, aby się nie rozpadł. Podawaj przekąskę z kawałkiem chrupiącej bagietki.

RADA: gorzkawy smak cykorii usuniesz, mocząc liście przez chwilę w ciepłej wodzie.

Naj