Reklama
  • Środa, 6 stycznia (08:00)

    Pakieciki z cykorii

Składniki: 8 dużych liści czerwonej cykorii, 20 dag serka śmietankowego naturalnego, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki pestek słonecznika, 2–3 gałązki świeżej kolendry albo natki pietruszki, sól, biały pieprz.

Reklama

Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Kolendrę albo natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj. Liście cykorii opłucz, wytrzyj ściereczką.

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z serkiem oraz pestkami słonecznika. Domieszaj kolendrę albo natkę. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na każdym liściu cykorii połóż porcję farszu. Brzegi liści zawiń do środka, potem złóż w pakiecik. Owiń go mocną bawełnianą nitką, aby się nie rozpadł. Podawaj przekąskę z kawałkiem chrupiącej bagietki.

RADA: gorzkawy smak cykorii usuniesz, mocząc liście przez chwilę w ciepłej wodzie.

Naj
Więcej na temat:czosnek | rada | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ■ 40 dag dyni Hokkaido bez pestek ■ 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ■ 5 łyżek pasty tahini ■ 6 łyżek soku z cytryny ■ 5 łyżek oliwy ■ sol ■ pieprz ■ wędzona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.