Reklama
  • Piątek, 8 stycznia 2016 (13:05)

    Paczuszki z ciasta filo

Składniki: opakowanie ciasta filo, 50 dag szpinaku, 20 dag sera feta, 10 dag rozpuszczonego masła, 3 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, po 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, cebula, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj szpinak i smaż, aż odparuje woda. Odstaw. Ser feta połącz z jajkami. Dodaj do szpinaku razem z natką i szczypiorkiem. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Na papierze do pieczenia umieść płat ciasta i posmaruj go masłem. Pokrój na większe kwadraty i rozłóż na nich farsz. Ciasto sklej na górze. Jeśli brzegi nie chcą się skleić, posmaruj je masłem. Gotowe paczuszki posmaruj lekko masłem, żeby się zarumieniły podczas pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 °C przez ok. 30 minut.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:ciasta | ciasto | ciasto filo

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 jajka, po 10 dag żółtego sera i szynki wieprzowej, 1 szklanka mrożonego groszku, po 5 dag kwaśnej śmietany i sera ricotta, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.