Reklama
  • Poniedziałek, 19 stycznia 2015 (08:00)

    Nóżki w galarecie

●4 nogi wieprzowe ●2 golonki ●cebula ●5 ząbków czosnku ●pietruszka ●seler ●marchewka ●liście laurowe ●ziele angielskie ●pieprz ziarnisty, sól ●kukurydza lub groszek

Reklama

1. Oczyszczone, umyte nóżki i golonki wrzuć do zimnej wody (powinna lekko przykryć mięso) i zagotuj. Odszumuj. Dodaj warzywa i przyprawy do smaku. Gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 2-3 godz. (aby galareta była bardziej kleista, gotuj ok. 4 godz.).

Wyjmij mięso, obierz i pokrój. Wywar dopraw solą (na końcu) i pieprzem, przecedź, po czym dołóż do niego mięso.

2. W salaterkach ułóż pokrojoną marchewkę, osączoną kukurydzę lub groszek. Zalej wywarem z mięsem. Odstaw na noc w chłodne miejsce.

Do nóżek podaj ocet, ćwiartki cytryn, grzybki marynowane lub chrzan – smak galarety jest dość mdły.

Świat kobiety
Więcej na temat:galareta

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.