Reklama
  • Środa, 2 marca (13:06)

    Naleśniki z wiśniami

Ciasto: ● 1 szklanka mąki ● 1 szklanka mleka ● 2 jajka ● 1 łyżka cukru wanilinowego ● 30 ml oleju Nadzienie: ● 200 g wiśni ● szczypta cynamonu ● 80 g cukru ● 300 ml czerwonego wina ● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ● 1 limonka ● 2 łyżki wody

Reklama

1. W garnku skarmelizuj cukier. Wlej wino, wsyp cynamon i otartą skórkę z limonki. Gotuj aż karmel się rozpuści. Zagęść wszystko mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Do sosu dodaj wiśnie. Zagotuj. Łyżką cedzakową wyjmij wiśnie.

2. Z mąki, jajek, mleka i cukru wanilinowego przygotuj ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie placki. Na usmażone naleśniki nałóż wiśnie i zwiń. Gotowe rulony polej sosem i udekoruj wiśniami.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji, ciasto: 25 dag mąki tortowej, 2 jajka, po 1 szkl. mleka i wody, po szczypcie proszku do pieczenia i soli, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej; dodatki: 10-12 dużych plastrów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.