Reklama
  • Piątek, 3 lutego (13:05)

    Mięsny torcik

Składniki na 6 porcji: • 40 dag ziemniaków • pół kg świeżego szpinaku • 2 małe cebule • 2 ząbki czosnku • pół kg mielonego mięsa • 10 dag żółtego sera w plastrach • 2 jajka • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 2 łyżki masła

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Liście szpinaku przebierz, przepłucz i osusz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Reklama

2. Na rozgrzanym maśle zeszklij połowę cebuli i cały czosnek. Dodaj szpinak i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Chwilę przesmaż, po czym odstaw, by ostygł.

3. Mielone mięso połącz z resztą cebuli, jajkiem, odrobiną soli i pieprzu.

4. Formę żaroodporną nasmaruj masłem. Ułóż w niej warstwami: mięso, ziemniaki i szpinak. Na wierzchu umieść plastry sera żółtego pokrojone w paski.

5. Wstaw przygotowaną potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przykrytą folią spożywczą pół godziny. Odkryj zapiekankę i dopiecz jeszcze przez 10 minut.

Czas: 90 min, 1 porcja = 350 kcal.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 500 ml bulionu i przecieru pomidorowego, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag sera feta, po 3 dag masła i startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.