Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Melon w szynce

Składniki: 1 duży melon (ok. 2 kg), 8 plastrów szynki dojrzewającej np. szwarcwaldzkiej, garść listków rukoli, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny,sól, pieprz, płynny miód

8 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 150 kcal, cena 1,60 zł.

Reklama

1, Melon (miodowy lub galia) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i przekrój na pół. Wydrąż gniazdo nasienne. Każdą połówkę przekrój na cztery plasterki, a następnie obierz je ze skórki.

2. Plasterki szynki dojrzewającej ułóż na desce, przekrój nożem wzdłuż, na połówki. Liście rukoli przebierz, opłucz starannie, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij końcówki ogonków.

3. Oliwę utrzyj w szklance razem z łyżką soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dodaj do smaku po szczypcie soli i pieprzu oraz odrobinę płynnego miodu.

4. Każdy przygotowany plasterek melona owiń starannie dwoma kawałkami szynki dojrzewającej (jeśli wędlina spada, możesz ją spiąć drewnianą wykałaczką). Ułóż na półmisku lub mniejszych talerzykach. Skrop delikatnie przygotowanym sosem i udekoruj listkami rukoli. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Podaj na tostach

Melon i szynka sprawdzą się również jako składnik chrupiących tostów. Opieczone na złoty kolor kromki pszennego pieczywa posmaruj grubą warstwą serka kanapkowego (śmietankowego, czosnkowego lub o smaku szynki), obłóż cienkimi plasterkami melona oraz szynki, udekoruj rukolą. Podawaj na gorąco.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.