Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (14:05)

    Makaronowe muffiny

Składniki na 12 porcji: 10 dag ugotowanego spaghetti, 2 pomidory, 2 jajka, 50 ml oleju, 15 dag przecieru pomidorowego, 150 ml maślanki, 22 dag mąki , łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag startego żółtego sera, 6 pomidorków koktajlowych, 12 listków bazylii, sól, pieprz

1. Ugotowane wcześniej i schłodzone spaghetti poprzekrawaj na mniejsze kawałki (możesz użyć makaronu, który został ci z obiadu). Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne. Łyżeczką usuń pestki. Miąższ pomidorowy pokrój w drobną kostkę.

2. Jajka rozbij, umieść w misce razem z 50 ml oleju, ubij na pianę. Dodaj przecier pomidorowy, maślankę, posiekane spaghetti oraz miąższ z pomidorów. Całość starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Do osobnej miski przesiej mąkę (najlepiej krupczatkę) razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Wymieszaj suche składniki. Przełóż je do miski ze spaghetti, maślanką i pomidorami, połącz.

4. Do foremek na muffiny włóż papilotki, ponakładaj przygotowaną masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. około 20 minut. Przed podaniem udekoruj resztą sera, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Czas ok. 35 min; porcja – 170 kcal, cena 1,40 zł.

Jeśli masz sprawdzony przepis na słodkie muffiny, wykorzystaj go do przygotowania wytrawnej przystawki. Zrezygnuj jednak z cukru, dosyp soli, a owoce lub czekoladę zastąp przesmażonym boczkiem, szynką i warzywami.

Świat kobiety
Więcej na temat:muffiny

Zobacz również

  • Ser w ziołach

    Składniki: 40 dag twardego sera typu bałkańskiego, po pół pęczka natki i koperku, pół sałaty lodowej, chili, garść roszponki, cytryna, 1 małe radicchio, cukier, 2-3 łodygi lubczyku, sól, olej,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.