Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Macedoński ajvar

Składniki: 5 kg czerwonej papryki,2 kg bakłażanów, 2 główki czosnku,4 papryczki chili, pół szklanki oliwy, ocet z białego wina, ocet balsamiczny, sól

Paprykę przekrój na pół i oczyść. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Gorące strąki przełóż do miski, przykryj je folią. Gdy wystygną, obierz ze skórki. Bakłażany piecz w całości w piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut, następnie łyżką wyjmij wnętrze ze skórki.

Wszystkie warzywa wymieszaj i zmiel w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach. Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym i balsamicznym.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.