Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (13:05)

    Litewskie kapuścianki ziemniaczane

Składniki na 6 porcji ciasto: 40 dag ugotowanych mączystych ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 15 dag masła w temp. pokojowej, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, rozmącone jajko do posmarowania pierogów. Farsz: 50 dag kapusty kiszonej, 2 cebule, 30 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, olej.

Reklama

1. Ziemniaki ubij tłuczkiem, wymieszaj z masłem i pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowania farszu.

2. Kapustę posiekaj, przełóż do garnka. Wlej ok. 1 szkl. wody. Przykryj garnek, duś, aż kapusta zrobi się miękka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż stanie się chrupiący. Wtedy dołóż obrane, posiekane cebule i smaż ok. 5 min. Usmażone składniki dodaj do kapusty razem z koncentratem. Przypraw, wymieszaj i duś 5 min. Farsz ostudź.

3. Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko (na grubość ok. 5 mm) i szklanką wytnij z niego kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy placuszek nałóż sporą łyżkę nadzienia i zlep ciasto, formując pierogi. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st., aż pierogi będą ładnie przyrumienione. Podawaj na ciepło albo na zimno.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • ● 4 kule sera mozzarella ● ok. 200 g szynki parmeńskiej w plastrach ● sól, pieprz ●2-3 łyżki czerwonego pesto z suszonymi pomidorami ● olej ● 2 łyżeczki ziół prowansalskich; ew. na sos: ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.