Reklama
  • Środa, 9 lipca 2014 (10:05)

    Kuleczki ryżowe na ostro

Składniki na 2-3 porcje: 1 cebula, 20 dag ryżu, 2 łyżki masła, 2 łyżki świeżych siekanych ziół (np. oregano, tymianku, natki pietruszki), 1 papryczka chili, 1 jajko, 15 dag mielonego białego sera, 10-15 dag twardego żółtego sera, sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej,1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać ryż, chwilę prażyć, zalać dwoma szklankami wody, osolić i ugotować. Dodać połowę startego sera, wymieszać i wystudzić.

Do ostudzonego ryżu dodać zioła, posiekane chili, jajko, biały ser i resztę żółtego. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Reklama

Uformować kulki wielkości moreli i obtaczać je w bułce tartej. Olej wlać do wysokiego naczynia, rozgrzać. Smażyć kulki ryżowe na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Podawać z makaronem, udekorowane ziołami.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: ok. 65 minut

Nasza rada

Gdyby masa ryżowa wyszła za sucha, można dodać jeszcze jedno jajko. Z kolei jeśli jest zbyt wodnista, pomoże jej trochę bułki tartej.

Twoje Imperium
Więcej na temat:ser | cebula

Zobacz również

  • Składniki: opak. ciasta francuskiego, 15 dag szynki wiejskiej, 4 duże pieczarki, 4 plastry ananasa, czerwona cebula, 10 dag sera żółtego, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.