Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Kruchy placek z pieczarkami

Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. zupy ogonowej w proszku, 1 kostka margaryny, 1 łyżka śmietany, 5 żółtek. Na nadzienie: 50 dag mięsa mielonego, 50 dag pieczarek, 2 cebule, 1 jajko surowe, 6 jajek na twardo, 2 łyżki bułki tartej, olej, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku.

1 Cebule siekam, pieczarki i ugotowane jajka trę osobno na tarce o dużych otworkach. Cebulę szklę na oleju. Dodaję pieczarki i smażę, aż odparuje woda. Studzę. Do miski wkładam mięso, starte jajka, podsmażone pieczarki, bułkę tartą. Wbijam jajko, przyprawiam i mieszam.

2 Mąkę mieszam z zupą oraz proszkiem do pieczenia i wysypuję na stolnicę. Dokładam margarynę i siekam. Dodaję żółtka i śmietanę. Chwilę siekam, po czym rękoma zagniatam ciasta. Ciasto dzielę na 2 części i formuję z nich kule. Zawijam je w folię i chłodzę w lodówce godzinę.

Reklama

3 Jedną kulę rozwałkowuję i przekładam na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 24x36cm., nakłuwam gęsto widelcem. Piekę 15 min w 180 st.

Na spodzie rozkładam farsz i przykrywam go drugą częścią ciasta (rozwałkowaną). Delikatnie dociskam ciasto do farszu. Wierzch nakłuwam widelcem. Piekę 1 godz. w 180 st.

Przygotowanie: ok. 150 min

Katarzyna Cukier z Domaszna

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:cukier | z | placek | pieczarki

Zobacz również

  • • 4 duże pieczarki • 5 łyżek oliwy z oliwek • 1/2 posiekanej cebuli • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę • 5 łyżek octu balsamicznego • 1 gałązka rozmarynu Polenta: • 1 szklanka kaszy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.