Reklama
  • Czwartek, 17 marca 2016 (13:05)

    Koszyczki ziemniaczane

Składniki: na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 20 dag mąki, 10 dag kaszy manny, 2 jajka, só, cebula, olej do smażenia, 30 dag boczku l szczypta ziaren kminku, dymka do dekoracji

Reklama

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Boczek pokrój w małą kostkę i dodaj do cebuli. Całość podsmaż, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Dopraw solą i kminkiem. Odstaw do wystudzenia.

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości. Gdy ostygną, obierz je i zetrzyj na tarce. Na stolnicy wymieszaj ziemniaki z kaszą manną, mąką, jednym jajkiem i solą. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1 cm.

Obsmażony boczek rozłóż na placku i zwiń go w rulon. Pokrój go w kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym drugim jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Piecz przez ok. 15 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną dymką.

Na żywo
Więcej na temat:ziemniaki | pra | cebula | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.