Reklama
  • Czwartek, 17 marca 2016 (13:05)

    Koszyczki ziemniaczane

Składniki: na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 20 dag mąki, 10 dag kaszy manny, 2 jajka, só, cebula, olej do smażenia, 30 dag boczku l szczypta ziaren kminku, dymka do dekoracji

Reklama

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Boczek pokrój w małą kostkę i dodaj do cebuli. Całość podsmaż, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Dopraw solą i kminkiem. Odstaw do wystudzenia.

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości. Gdy ostygną, obierz je i zetrzyj na tarce. Na stolnicy wymieszaj ziemniaki z kaszą manną, mąką, jednym jajkiem i solą. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1 cm.

Obsmażony boczek rozłóż na placku i zwiń go w rulon. Pokrój go w kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym drugim jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Piecz przez ok. 15 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną dymką.

Na żywo
Więcej na temat:ziemniaki | pra | cebula | olej do smażenia

Zobacz również

  • Galareta drobiowa

    Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki kukurydzy, sól, pieprz, natka i sałata do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.