Reklama
  • Poniedziałek, 2 marca 2015 (08:00)

    Koszyczki z pieczarkami

Składniki: 30 dag mąki chlebowej typ 650, 1 dag drożdży, 1 i 3/4 szklanki mleka, 2 dag masła, szczypta cukru, 12 po midorków koktajlowych. Farsz: 25 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, olej.

Reklama

1. Farsz: pieczarki oczyść, pokrój. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podduś. Przypraw do smaku. Ostudź.

2. Drożdże rozpuść w 5 łyżkach letniego mleka. Wsyp łyżkę mąki i szczyptę cukru (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masło stop, ostudź. Do zaczynu dodaj resztę przesia nej mąki, letniego mleka, 1/4 łyżeczki soli i masło. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj ma desce podsypanej mąką.

Wytnij kwadraty o boku 7 cm. Wyłóż nimi formę do muffinek lub foremki na babeczki (po jednym lub po dwa kwadraty – ja zrobiłam połowę podwójnych). Odstaw na 20 min do wyrośnięcia.

3. Babeczki napełnij pieczarkowym farszem, ułóż po pomidorku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piecz 20 min.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pieczarki

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.