Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Kokilki z niespodzianką

Składniki na 8 porcji: 90 dag ziemniaków, 30 dag filetów z dorsza (lub innej ryby morskiej), 30 dag wędzonego łososia, 500 ml mleka, 7 łyżek masła lub margaryny, 2 łyżki mąki pszennej, 5 dag sera cheddar (lub innego, który dobrze się topi), sól morska, pieprz świeżo mielony

Reklama

Czas przygotowania 70 minut, 330 kcal porcja.

1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w posolonej wodzie (ok. 30 min). Odcedź je, odparuj, stawiając na chwilę garnek na włączonym palniku. Dodaj połowę masla lub margaryny i ugnieć tłuczkiem na aksamitne piure. Przypraw solą i pieprzem.

2. Dorsza umyj, odetnij skórę i sprawdź, czy nie ma ości (jeśli je wyczujesz, usuń pęsetą). Dorsza pokrój w kostkę. W rondelku zagotuj mleko. Włóż pokrojoną rybę, znów zagotuj. Zdejmij z ognia. Po 5 min odcedź, zostawiając mleko.

3. Wędzonego łososia pokrój w paseczki. Na patelni stop pozostałe masło (lub margarynę). Zasyp mąką. Mieszając smaż chwilę, po czym wlej mleko, w którym moczył się dorsz. Energicznie mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą i pieprzem. Do 8 kokilek żaroodpornych włóż po porcji dorsza i łososia. Zalej ryby beszamelem, na wierzch wyłóż piure ziemniaczane. Posyp startym serem. Piecz 30 min w 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 16 sztuk: 50 dag buraków, 30 dag mąki orkiszowej typ 1000, 10 dag cukru trzcinowego, 3 jajka, po 10 dag masła i margaryny, 20 dag rodzynek, po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.