Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Kokilki z kapustą i mielonym mięsem

Składniki na 8 porcji: 40 dag mięsa mielonego mieszanego, 70 dag ziemniaków, 1/2 szkl. posiekanej kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 szkl. groszku konserwowego, 50 ml zimnego mleka, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, olej.

1. Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i zeszklij. Dołóż mięso, wymieszaj i podsmaż. Dodaj rozmaryn, sól, pieprz, paprykę oraz ocet. Wlej 3 łyżki wody i podduś. Wymieszaj z groszkiem.

Reklama

2. Ziemniaki obierz, gotuj w posolonej wodzie 15 min. Wyjmij je, a do wody włóż kapustę. Po 5 min odcedź na sitku. Ziemniaki utłucz z masłem, mlekiem i przyprawami. Wymieszaj z kapustą.

Kokilki wysmaruj olejem. Nałóż do nich po porcji mięsa i przykryj warstwą ziemniaków. Zapiekaj pod przykryciem 30 min w 160ºC. Zdejmij folię i zapiecz do zrumienienia.

Dobre ziemniaki

Do zapiekanek wybieraj ziemniaki odmian mączystych, np. Bryza. Mają one rozsypujący się w trakcie gotowania miąższ.

Naj
Więcej na temat:bre | z | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Jedna porcja: 2 zł Składniki na 6 porcji: ■ kilogram maślaków ■ 2 cebulki ■ 2 łyżki masła ■ mała śmietana 18% ■ łyżeczka mąki ■ sól morska ■ pieprz biały więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.