Reklama
  • Czwartek, 30 kwietnia 2015 (08:05)

    Keks z oliwkami i marchewką

Składniki na 10-12 porcji: 24 dag mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml białego wytrawnego wina, 4 jajka, 100 ml oleju, 10 dag ostrego sera żółtego (np. parmezanu), 10 dag czarnych oliwek bez pestek, 1 średnia marchewka, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu, szczypta mielonego czosnku Ponadto: olej i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia

Reklama

Przygotowanie:

1. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.

2. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, mielony czosnek, sól oraz pieprz, bardzo dokładnie wymieszaj. Wbij jajka, wlej wino, zmiksuj, by nie było grudek. Nie przerywając miksowania wlej olej i jeszcze chwilę ucieraj. Na koniec dodaj starty na tarce ser żółty, marchewkę oraz oliwki. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu zostaw na 10 minut w foremce a potem wystudź na kratce. Wystudzony keks pokrój w grube plastry. Podawaj na zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 190 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:keks | z

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 1 duża kulka sera mozzarella w zalewie, 2 nieduże pomidory (najlepiej malinówki), ok. 1 łyżki pikantnego keczupu, spora garść świeżych listków bazylii, ok. 3–4 łyżki oliwy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.