Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Kartoflane ślimaczki ze szpinakiem

Składniki: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 50 dag mrożonego szpinaku, 80 dag ziemniaków, olej, 10 dag kaszy manny, jajko, 25 dag mąki, szczypta proszku do pieczenia, bułka tarta, sól, pieprz, gałka muszkat.

Reklama

1. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj rozmrożony i osączony szpinak w liściach. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przesmaż.

2. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, opłucz i wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Odlej, przełóż na stolnicę. Jeszcze ciepłe ziemniaki posyp kaszą manną. Rozgnieć starannie tłuczkiem lub rozwałkuj na gładką masę.

3. Dodaj jajko oraz mąkę. Wsyp szczyptę proszku do pieczenia i sól do smaku. Zagnieć ciasto. Rozłóż je na prostokątnym kawałku folii, oprósz bułką tartą. Nałóż masę szpinakową. Zroluj za pomocą folii.

4. Powstałą roladę pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzucaj plasterki i smaż z dwóch stron na rumiano. Podawaj do mięsa.

Na pyzy, knedle i rolady najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków, które zawierają dużo skrobi. Jeśli nie wiesz, czy twoje kartofle się nadają, przeprowadź prosty test. Potrzyj przekrojone połówki ziemniaków. Gdy zaczną się do siebie kleić to znak, że masz dobrą odmianę.

Świat kobiety
Więcej na temat:na | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, 30 dag pieczarek, 25 dag pomidorków koktajlowych, 2 cebule,10 dag wędzonego boczku, 40 dag leśnych grzybów,1 łyżka mąki, 20 dag śmietany kremówki, 200 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.