Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Karnawałowe koreczki

Składniki: po 1 szkl. suszonej żurawiny, kompotu z wiśni i czerwonego wina, cukier, go ździki, cytryna, 2 łyżki żelatyny, sól, pieprz, 40 dag wątróbek, tymianek, 1 szkl. mleka, 10 dag masła, 1 cebula, 1/4 szkl. winiaku, 1 op. tostów

1. Żurawinę zalej kompotem oraz 2 szkl. wody i winem. Dodaj 2-3 goździki i skórkę z cytryny. Gotuj 15 min. Wyjmij przyprawy. Wywar dopraw cukrem.

2. Żelatynę rozpuść w wywarze. Gdy zacznie tężeć, wylej do formy lub na płaskie talerze. Pozostaw do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki do stężenia.

Reklama

3. Wątróbki z drobiu oczyść, zalej mlekiem. Odstaw na 60 min. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Przesmaż na złoty kolor, a potem odsuń na bok. Na środek patelni włóż osączoną wątróbkę. Smaż 8 minut. Dodaj resztę masła, łyżeczkę tymianku i winiak.

4. Zawartość patelni przestudź, a następnie zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tosty zrumień, foremką wykrawaj okrągłe grzanki. Tą samą foremką wytnij kółka z galaretki żurawinowej. Przekładaj nią grzanki. Dekoruj pasztetem drobiowym.

10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 1,60 zł.

Jeśli przygotowałaś więcej pasztetu z wątróbek, przełóż go do słoiczka, zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce do tygodnia lub spakuj w pudełeczko i zamroź.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Galareta drobiowa

    Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki kukurydzy, sól, pieprz, natka i sałata do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.