Reklama
  • Piątek, 27 stycznia (14:00)

    Jajka zapiekane

Składniki: 1 cebula, 3 łyżki oleju, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 ząbek czosnku, po 3 gałązki koperku, natki pietruszki i szczypiorku, 20 dag małych krewetek, 12 jajek, sól, pieprz 6 łyżek kwaśnej śmietany 6 pomidorów, 6 łyżeczek kawioru.

PRZYGOTOWANIE: ok. 40 minut

1. Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać boczek, wysmażyć go na rumiano. Wrzucić groszek, smażyć 2 minuty. Oprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni.

Reklama

Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić posiekany czosnek i krewetki, smażyć 2 minuty. Posypać ziołami, solą i pieprzem, wymieszać.

2. Jajka wbić do żaroodpornych szklaneczek. Do połowy szklanek nałożyć groszek z boczkiem, a do reszty krewetki. Szklanki ustawić na blasze. Blachę wstawić do większego naczynia napełnionego do 1/3 wysokości wodą. Blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec w kąpieli wodnej 8-10 minut.

3. Do szklaneczek z boczkiem i groszkiem nałożyć porcje śmietany i pokrojone w cząstki pomidory. Do pozostałych – kawior.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki czerwonego pesto, 8 plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, tymianek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.