Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Jajka w cieście filo

Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji.

1 Plastry ciasta filo rozłóż na desce. Każdy przekrój na cztery szerokie pasy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Cztery żaroodporne miseczki posmaruj grubo masłem.

2 Plasterki boczku posiekaj drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki opłucz, osusz, pozostaw ze skórką. Pokrój je w cienkie plasterki.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć pieczarki, przesmaż na złoto. Do każdej miseczki włóż po pasku ciasta filo, dociśnij. Posmaruj rozpuszczonym masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Ułóż kolejny pas ciasta, posmaruj masłem. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.

4 Do powstałych koszyczków rozłóż boczek i pieczarki, wbij jajka. Oprósz solą i pieprzem, posyp serem. Zapiekaj 10 min, posyp ziołami.

czas ok. 25 min; porcja – 260 kcal, cena 3,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.