-
Piątek, 13 stycznia 2017 (15:05)
Jabłka pieczone z kurczakiem
Składniki: 4 jabłka, filet z kurczaka, kawałek pora, 2 cebule , 10 dag sera feta, jogurt naturalny, sok z cytryny, olej, sól, pieprz.
Odetnij 1/3 jabłka i pokrój je w kostkę. Z pozostałej części wydrąż pestki i trochę miąższu (uważając, aby nie przeciąć brzegów i skórki jabłek).
Owoce skrop sokiem z cytryny, aby środek nie ściemniał. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Dopraw je solą i pieprzem. Usmażone przełóż do miseczki, a na patelnię wrzuć pokrojone w piórka cebule.
Gdy się zarumienią dodaj pokrojone jabłko i pora. Całość przełóż do mięsa i wymieszaj. Następnie połącz z serem feta. Nadzieniem wypełnij wydrążone jabłka.
Wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temp. 180°C. Danie wyjmij z piekarnika, lekko przestudź i podawaj z jogurtem.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej
Twój komentarz może być pierwszy