Reklama
  • Czwartek, 27 sierpnia 2015 (08:05)

    Grzyby z pieczonymi ziemniakami

Składniki na 4 porcje: • 50 dag mieszanych grzybów leśnych • 4 ziemniaki • cebula • 200 ml śmietany 18% • 10 dag wędzonego boczku (w plastrach) • łyżka posiekanego swieżego lub suszonego majeranku • sól • pieprz • 3 łyżki masła • zioła do dekoracji.

1. Ziemniaki umyj. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, wbij kawałeczki czosnku. Owiń folią aluminiową. Piecz 50 minut w temp. 200˚C.

2. Grzyby oczyść, pokrój i opłucz. Na maśle zeszklij pokrojoną cebulę, włóż grzyby, oprósz majerankiem i duś 20 minut. Przypraw. Na oddzielnej patelni podsmaż pokrojony boczek.

Reklama

3. Wyjmij ziemniaki, przekrój na pół. Obłóż grzybami, posyp boczkiem i polej śmietaną. Możesz też posypać je startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Czas: 70 min. 1 porcja = 380 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:grzyby | ziemniaki | z | grzyb | piekło | pieczenie | Piekło | pieczeń

Zobacz również

  • Są pożywne, smakowite i bez uszczerbku przetrwają transport w koszyku. Będą idealne na rodzinny wypad! więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.