Reklama
  • Czwartek, 26 września 2013 (11:00)

    Grzyby w pieczonych ziemniakach

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg mieszanych grzybów leśnych, 4 duże ziemniaki, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, 10 dag wędzonego boczku w plastrach, 1 łyżka siekanego świeżego lub suszonego majeranku, sól, pieprz, 3 łyżki masła. Do dekoracji: kilka gałązek świeżego majeranku. Ponadto: folia aluminiowa

Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj, ponakłuwaj widelcem, osól, obłóż plasterkami czosnku i każdy osobno owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz na środkowym poziomie w temperaturze 200°C około 50 minut.

Reklama

W tym samym czasie grzyby oczyść, szybko umyj i starannie osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, a po chwili smażenia dodaj grzyby, oprósz majerankiem i smaż jeszcze kilka minut razem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dopraw solą oraz pieprzem.

Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Następnie przekrój każdy na pół. Nakładaj na talerze po 2 połówki ziemniaków, a na wierzch każdej nałóż po porcji smażonych grzybów prosto z patelni, aby były jeszcze gorące.

Podawaj od razu z gałązkami świeżego majeranku, smażonym wędzonym boczkiem oraz kwaśną śmietaną, sosem majonezowym, tatarskim lub czosnkowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 395 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • ● 5-6 jajek ● cukinia ● 150 g serka koziego ● sól, pieprz ●masło ● 2 ząbki czosnku ● 4-5 dużych garści świeżego szpinaku ● 2/3 szklanki startego sera żółtego ● cebula więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.