Reklama
  • Wtorek, 21 stycznia 2014 (17:29)

    Gryczane babeczki z mięsem

Składniki: torebka kaszy gryczanej, cebula, 2 łyżki masła, 25 dag karkówki, łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, 1/4 kostki sera feta, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, duży pomidor, makaron kokardki do dekoracji, 3 łyżki oleju, trochę świeżego lub suszonego rozmarynu.

Reklama

1. Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie, osącz. Cebulę pokrój, podsmaż na maśle i dodaj do kaszy. Wymieszaj i przypraw. Makaron ugotuj na półtwardo. Pomidora pokrój w plastry, a ser w drobną kosteczkę.

2. Mięso drobniutko pokrój, obsyp mąką, podsmaż na oleju. Oprósz rozmarynem, wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku. Ostudź.

3. Formę do mufinek (bez papilotek) posmaruj olejem. W każdą foremkę nałóż czubatą łyżkę kaszy gryczanej, na nią połóż plasterek pomidora, kawałeczek sera oraz łyżkę farszu mięsnego. Na wierzchu ułóż makaronową kokardkę.

4. Przełóż silikonowe foremki na blaszkę. Piecz około 20 minut w temp. 180˚C. Podaj z barszczem czerwonym na elegancki obiad lub kolację. Zamiast karkówki można użyć każdego innego mięsa, np. z piersi z kurczaka lub z indyka albo od szynki lub łopatkę.

Katarzyna Gierula z Rzeszowa

Takie jest życie
Więcej na temat:z | babeczki

Zobacz również

  • Składniki: 2 cukinie, 1 kolba kukurydzy, 2 limonki, 12 krewetek, 1 pomarańcza, 25 dag arbuza, 1 awokado, oliwa, masło, chili w proszku, mielona słodka papryka, sól, cukier, kolendra więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.