-
Wtorek, 26 stycznia 2016 (15:05)
Gruszki na cieście francuskim
Składniki Opakowanie ciasta francuskiego, 3 gruszki, jajko do posmarowania, 10 dag sera gorgonzola, 1/2 szkl. orzechów włoskich, pieprz kolorowy świeżo mielony. Do dekoracji: natka pietruszki.
1 Orzechy siekam, ser kroję w kostkę. Gruszki myję, osuszam i kroję w plasterki o gr. ok. 1/2 cm.
2 Ciasto dzielę za pomocą radełka na 9 prostokątów. Każdy smaruję roztrzepanym jajkiem i przekładam na blaszkę. Na ich środkach układam plastry gruszek, a na nich orzechy i ser pleśniowy. Całość oprószam kolorowym pieprzem.
3 Piekę prostokąty ok. 20 min w temp. 190°C. Przed podaniem dekoruję je listkami natki pietruszki.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Przygotowanie 40 min • Porcja ok. 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 9 porcji
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej
Twój komentarz może być pierwszy