Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Gruszki na cieście francuskim

Składniki Opakowanie ciasta francuskiego, 3 gruszki, jajko do posmarowania, 10 dag sera gorgonzola, 1/2 szkl. orzechów włoskich, pieprz kolorowy świeżo mielony. Do dekoracji: natka pietruszki.

1 Orzechy siekam, ser kroję w kostkę. Gruszki myję, osuszam i kroję w plasterki o gr. ok. 1/2 cm.

2 Ciasto dzielę za pomocą radełka na 9 prostokątów. Każdy smaruję roztrzepanym jajkiem i przekładam na blaszkę. Na ich środkach układam plastry gruszek, a na nich orzechy i ser pleśniowy. Całość oprószam kolorowym pieprzem.

Reklama

3 Piekę prostokąty ok. 20 min w temp. 190°C. Przed podaniem dekoruję je listkami natki pietruszki.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 40 min • Porcja ok. 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 9 porcji

Zobacz również

  • ● 250 g boczku lub bekonu ● cebula ● 375 g mąki ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szczypta soli ● 30 g sera parmezan (lub innego podobnego) ●łyżka świeżego rozmarynu ● 2 jajka ● 250 ml mleka ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.