Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (10:00)

    Groszkowe babeczki

Składniki: 40 dag mrożonego zielonego groszku, 2 jajka, 20 dag śmietankowego twarożku, 2 gałązki mięty, 4 łyżki oliwy, sól, cukier, sok z 1/2 cytryny, 4 plasterki bekonu lub wędzonego boczku, 2,5 dag kwaśnej śmietany.

PRZYGOTOWANIE: ok. 30 minut

1. Mrożony groszek wrzucić na lekko posoloną wrzącą wodę. Gotować przez 4 minuty. Potem odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i osączyć. Odłożyć 10 dag groszku, a resztę zmiksować na gładko. Zmiksowany groszek wymieszać z jajkami i twarożkiem śmietankowym. Masę przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

2. Foremki o poj. 200 ml posmarować tłuszczem. Nałożyć do nich masę groszkową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut.

3. Miętę opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Oliwę utrzeć z sokiem cytrynowym. Przyprawić solą i pieprzem. Ubić na jednolity sos. Wymieszać z miętą. Bekon wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Babeczki wybić z foremek na talerzyki. Skropić przygotowanym winegretem. Udekorować kleksami śmietany, groszkiem i wysmażonymi plasterkami bekonu.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki czerwonego pesto, 8 plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, tymianek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.