Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (13:05)

    Greckie trójkąty w cieście filo

Składniki na 4 porcje: 1 op. ciasta filo (8 arkuszy), 1 cebula,10 dag roztopionego masła + 1 łyżka do smażenia, 30 dag szynki wędzonej, 10 dag sera pleśniowego, 15 dag sera feta, 2 szkl. liści szpinaku, 6 połówek suszonych pomidorów w zalewie, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo mielony.

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na łyżce masła. Dodaj szpinak, smaż 2 min. Przypraw solą i pieprzem. Wsyp pokruszone sery, wymieszaj. Ostudź. Szynkę pokrój w paseczki. Pomidory osącz z zalewy, drobno posiekaj. Oba składniki wymieszaj z masą serowo-szpinakową.

3. Posmaruj jeden arkusz ciasta filo roztopionym masłem, na nim ułóż drugi arkusz ciasta. Podziel ciasto na pasy o szerokości ok. 12 cm (zazwyczaj wystarczy przeciąć arkusz ciasta wzdłuż na pół). Ciasto, którego nie używasz, nakryj wilgotną bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Nałóż łyżkę nadzienia w górnej części jednego paska ciasta i złóż róg tak, by powstał trójkąt, a róg ciasta przykrył nadzienie.

Dociśnij brzegi. Złóż jeszcze dwukrotnie, tworząc trójkątny pierożek. W taki sam sposób ulep pozostałe pierogi. Ułóż je na blasze, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 12–15 minut, aż pierożki się zrumienią.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 1 duża kulka sera mozzarella w zalewie, 2 nieduże pomidory (najlepiej malinówki), ok. 1 łyżki pikantnego keczupu, spora garść świeżych listków bazylii, ok. 3–4 łyżki oliwy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.