Reklama
  • Środa, 9 marca (11:00)

    Galaretka wieprzowa

Składniki: 2 golonki, sól, pieprz, 3 nóżki wieprzowe, 6 ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 15 dag marchewki, 15 dag selera, 1 czerwona cebula, 10 dag korniszonów, ocet do smaku, grubo utłuczony kolorowy pieprz

Przygotowanie: ok. 130 minut.

1. Nóżki i golonki oczyścić, opalić, by usunąć pozostałe na skórze włoski. Włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, zalać posoloną wodą. Zagotować, a nim woda zawrze, zebrać powstałą pianę.

Reklama

Zmniejszyć ogień i gotować, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyjąć je z wywaru, przestudzić, usunąć skórę i kości. Wywar przecedzić, zachować.

2. Mięso pokroić na kawałeczki. Marchew i seler obrać, pokroić w kosteczkę. Ugotować na półtwardo, odcedzić, wymieszać z mięsem. Dołożyć pokrojone na niewielkie kawałeczki korniszony i posiekaną cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem.

Ułożyć na spodzie podłużnej formy lub 4 mniejszych foremek. Zalać odłożonym wywarem. Wstawić do lodówki do stężenia. Gotową galaretkę wybić z foremki. Udekorować kolorowym pieprzem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 6 plastrów wołowiny zrazowej, 600 ml bulionu wołowego z kostki, 6 dymek, 4 marynowane papryczki chili, 20 dag pędów bambusa, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu ostrygowego, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.