Reklama
  • Wtorek, 17 grudnia 2013 (08:00)

    Galaretka po włosku

Składniki na 4 porcje: 20 dag sera mozzarella, 2 średnie pomidory, 300 ml bulionu warzywnego, 2 czubate łyżeczki żelatyny, 3 gałązki bazylii, 4 cienkie plasterki szynki dojrzewającej (ew. chudego wędzonego boczku), 4 paluszki grissini lub kromki bagietki, sól, pieprz, szczypta cukru.

1. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Mozzarellę osącz, potnij w plasterki. Pomidory umyj i także potnij w plastry. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

2. W 4 foremkach (o poj. 200 ml) ułóż na przemian: plastry mozzarelli, pomidorów i listki bazylii. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki, by stężała. Paluszki grissini (lub opieczone kromki bagietki) owiń szynką (ew. boczkiem). Podawaj do galaretek. Ozdób wg uznania.

Naj
Więcej na temat:galaretka | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 15 porcji : 2 i 1/2 kg karkówki wieprzowej (wybierz taką, która nie jest zbyt tłusta i nia ma za dużo przerostów oraz błonek), 1 pęczek świeżego majeranku (jeśli wolisz, możesz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.