Reklama
  • Wtorek, 17 grudnia 2013 (08:00)

    Galaretka po włosku

Składniki na 4 porcje: 20 dag sera mozzarella, 2 średnie pomidory, 300 ml bulionu warzywnego, 2 czubate łyżeczki żelatyny, 3 gałązki bazylii, 4 cienkie plasterki szynki dojrzewającej (ew. chudego wędzonego boczku), 4 paluszki grissini lub kromki bagietki, sól, pieprz, szczypta cukru.

1. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Mozzarellę osącz, potnij w plasterki. Pomidory umyj i także potnij w plastry. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

2. W 4 foremkach (o poj. 200 ml) ułóż na przemian: plastry mozzarelli, pomidorów i listki bazylii. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki, by stężała. Paluszki grissini (lub opieczone kromki bagietki) owiń szynką (ew. boczkiem). Podawaj do galaretek. Ozdób wg uznania.

Naj
Więcej na temat:galaretka | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 60 dag wołowego mięsa mielonego, 1 op. mrożonego ciasta francuskiego, 15 dag żółtego sera, 8 połówek suszonych pomidorów, 2 świeże pomidory, 10 dag sera feta, 2 gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.