Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (14:00)

    Galareta drobiowa

Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki kukurydzy, sól, pieprz, natka i sałata do dekoracji

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1. Marchewki oczyść, pozostaw w całości. Do garnka wlej 1,5 litra wody. Wrzuć przygotowaną marchewkę. Dodaj po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz jeden liść laurowy.

2. Gdy woda się zagotuje, dodaj umyte oraz oczyszczone mięso kurczaka. Wsyp sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (marchewki wyjmij po 20 minutach gotowania). Garnek zdejmij z ognia, ostudź.

Reklama

3. Wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości. Powstały wywar przecedź przez sito. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody, a następnie połącz z wywarem.

4. Ugotowane marchewki pokrój w kostkę lub półplasterki. Kukurydzę odcedź z zalewy, przepłucz zimną wodą, osącz na sicie. Przygotuj nieduże miseczki.

5. Na dnie każdej miseczki rozłóż część mię sa i marchewki. Zalej odrobiną tężejącej galarety. Odstaw do lodówki, aby warstwa na spodzie zastygła. Resztę galarety wymieszaj z mięsem kurczaka, kukurydzą i kawałkami marchewki. W razie potrzeby, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wylej na zastygłą masę. Ponownie wstaw do lodówki. Pozostaw na noc. Dekoruj świeżą natką i sałatą.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki czerwonego pesto, 8 plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, tymianek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.