Reklama
  • Środa, 22 lutego (10:00)

    Frankfurterki po francusku

Składniki na 6 porcji: 6 frankfurterek wędzonych, 1 paczka ciasta francuskiego (garmażeryjne lub mrożone), 1 jajko, 1 łyżka mleka 3,2 proc., 2 łyżki nasion sezamu.

1. Jajko umyć, rozbić, rozkłócić, wymieszać z mlekiem, odstawić. Ciasto francuskie rozwałkować (mrożone należy najpierw rozmrozić), podzielić na sześć prostokątów.

Reklama

2. Kiełbaski owinąć ciastem, brzegi posklejać.

3. Paczuszki z kiełbaskami rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem maczanym w rozkłóconym z mlekiem jajku, oprószyć sezamem.

4. Blachę z frankfurterkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC, piec ok. 20 min. Są dobre i na ciepło, i na zimno.

Nasza rada

Do tej szybkiej przekąski koniecznie podaj keczup, najlepiej pikantny albo sos czosnkowy. Pasują też greckie tzaziki.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.