-
Środa, 22 lutego 2017 (10:00)
Frankfurterki po francusku
Składniki na 6 porcji: 6 frankfurterek wędzonych, 1 paczka ciasta francuskiego (garmażeryjne lub mrożone), 1 jajko, 1 łyżka mleka 3,2 proc., 2 łyżki nasion sezamu.
1. Jajko umyć, rozbić, rozkłócić, wymieszać z mlekiem, odstawić. Ciasto francuskie rozwałkować (mrożone należy najpierw rozmrozić), podzielić na sześć prostokątów.
2. Kiełbaski owinąć ciastem, brzegi posklejać.
3. Paczuszki z kiełbaskami rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem maczanym w rozkłóconym z mlekiem jajku, oprószyć sezamem.
4. Blachę z frankfurterkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC, piec ok. 20 min. Są dobre i na ciepło, i na zimno.
Nasza rada
Do tej szybkiej przekąski koniecznie podaj keczup, najlepiej pikantny albo sos czosnkowy. Pasują też greckie tzaziki.
Przygotowanie: ok. 25 minut

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej
Twój komentarz może być pierwszy