Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Francuskie tartaletki z cukinią

Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 średnia cebula, 1 młoda cukinia, 1/2 pęczka bazylii, 20 dag żółtego sera, 3 jajka, sól, pieprz, masło.

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł

Reklama

1 Ciasto francuskie ułóż na desce, pokrój na 6 kwadratów. Jeśli używasz mrożonego ciasta, musisz je wcześniej rozmrozić (najlepiej na górnej półce w lodówce).

2 Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wyszoruj pod bieżącą wodą cukinię, odetnij końcówki. Pokrój warzywo w cienkie plasterki.

3 Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła. Przesmaż krótko cukinię, zdejmij z patelni. Wsyp cebulę. W razie potrzeby, dodaj łyżkę masła. Mieszając, zeszklij. Bazylię opłucz, osusz.

4 Żółty ser pokrój w ko- steczkę. Jajka rozkłóć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć pokrojony ser, wymieszaj. Dodaj przesmażoną cebulę, posiekaną bazylię oraz plasterki cukinii.

5 Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Przygotuj 6 foremek na tartaletki. Wyłóż je kwadratami z ciasta francuskiego i napełnij farszem. Piecz 25 minut.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.