Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Francuskie minipizze

Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji.

1 Piekarnik rozgrzej do temp. 190 st. Z czosnku usuń wierzchnią, suchą warstwę. Główki ułóż na dwóch kawałkach folii aluminiowej. Skrop 2 łyżkami oliwy. Zawiń w folię, tworząc pakieciki. Ułóż na blasze, piecz 30-40 minut. (Możesz to zrobić z powodzeniem poprzedniego dnia).

2 Ciasto francuskie rozwiń. Płaty ciasta rozwałkuj cienko. Miseczką wytnij 8 krążków. Nożem zaznacz dookoła każdego krążka dwucentymetrowy brzeg. Środki ponakłuwaj gęsto widelcem.

Reklama

3 Upieczony czosnek wyjmij z piekarnika, wyciśnij do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, musztardę i miód. Utrzyj na gładką pastę. Dopraw ją do smaku solą. Krążki ciasta ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Posmaruj pastą czosnkową (pozostawiając zaznaczone wcześniej wolne brzegi).

4 Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Obraną cebule podziel na ósemki. Na każdym krążku ułóż plasterek pomidora i cząstkę cebuli, oprósz solą i pieprzem, skrop resztą oliwy. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 200 st. 25 min. Przed podaniem ozdób ziołami.

czas ok. 80 min; porcja – 230 kcal, cena 1,40 zł

Sos ajoli

Kilka łyżek majonezu połącz z wyciśniętym z osłonek upieczonym czosnkiem. Dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz by sos był ostrzejszy, dorzuć posiekany surowy ząbek czosnku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.